Bangkok gevrijwaard van massale overstromingen

Tot nu toe is er in Thailand 20 procent minder regen gevallen dan vorig jaar. Een herhaling van de zware overstromingen van vorig jaar zit er dan ook niet in, aldus Plodprasop Suraswadi, minister en voorzitter van het Water and Flood Management Committee. Hij is er zeker van dat Bangkok dit jaar de dans ontspringt, niet alleen vanwege de lagere regenval maar ook omdat het drainagesysteem van de stad effectief is gebleken. Gouverneur Sukhumbhand Paribatra van Bangkok erkent dat de overvloedige regenval sinds vrijdag een zware wissel heeft getrokken op het systeem, waardoor het soms drie uur duurde voor het water afvloeide en op sommige kleinere wegen nog langer.

Naar schatting 900.000 rai land in het Noorden en de Central Plains zal dit jaar onder water zal lopen, tegen 35 miljoen rai vorig jaar. In Sukhothai, dat zondag voor de tweede keer door een kleine watersnood werd getroffen, stijgt het water niet meer. Binnen twee à drie dagen is het water weggepompt, zegt de directeur-generaal van het Royal Irrigation Department. Honderd militaire compagnieën klaar staan om hulp te bieden. In de provincie Phitsanulok zijn drie districten onder water gelopen doordat de Yom rivier buiten haar oevers trad. Meer dan 100 huishoudens in Thachang, in een van de drie districten, staan onder water evenals 5.000 rai boerenland. Het water bereikte er een hoogte van 1 meter.

De autoriteiten in de provincie Phitsanulok hebben de bewoners van drie districten, die al onder water staan, gewaarschuwd dat het water verder zal stijgen met 50 tot 70 cm. In sommige laaggelegen gebieden zou het water een hoogte kunnen bereiken van 1 meter. De drie districten liepen onder water nadat het ondergelopen Sukhothai het wegpompen van water via de Yom rivier had versneld. De gouverneur verwacht dat de tweede massa water de provincie binnen twee dagen bereikt. Bewoners die langs de rivier wonen, hebben het dringend advies gekregen zichzelf in veiligheid te brengen.

Het ministerie van Science and Technology gaat een ‘dream team’ van experts vormen om een lange-termijn watermanagementplan te maken. Het ministerie gaat ook beurzen verlenen aan studenten die watermanagement studeren.

De koningin heeft 931 noodpakketten gedoneerd aan bewoners van de districten Phrom Phiram en Rang Rakam. Daar staat 22.500 rai boerenland onder water en zo’n duizend huishoudens zijn door het water getroffen.

Door Dick van der Lugt

Bron: AziatischeTijger

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: