Isaan: de archeologische schatkamer van Thailand

Zonder overdrijven kan het Noordoosten van Thailand, de zogeheten Isaan, een archeologische schatkamer worden genoemd.

Laten we beginnen bij de mooiste rotstekening. Die is te vinden in Nakhon Ratchasima. De tekening toont een groep mannen, vrouwen en kinderen, die rokjes gemaakt van bladeren lijken te dragen. Ze jagen, dansen en spelen. Vermoedelijk is de tekening 3.000 tot 4.000 jaar oud en wat hem vooral bijzonder maakt: de kleuren zijn in het geheel niet verbleekt.

Een beroemde rotstekening is te vinden op een klif in het Pha Taem Nationaal Park in Ubon Ratchatani. Te zien is de Mekong reuzenmeerval, een vis met een lengte van drie meter en een gewicht van 350 kilo, olifanten en mensenhanden. Waarschijnlijk ook 3.000 jaar oud.

Van iets recenter datum (2.500 tot 3.000 jaar oud) zijn tekeningen van mannen met jaaguitrusting en ossen in het Phu Prabat Historical Park in Udon Thani.

Bang Chiang
Een bekende plaats, niet vanwege rotstekeningen maar vanwege het vele aardewerk dat er is gevonden is Bang Chiang (Udon Thani), met een vermelding op de werelderfgoedlijst van Unesco. De plaats wordt beschouwd als de belangrijkste prehistorische nederzetting die ooit in Zuidoost Azië is gevonden. Er is een aardig museumpje en een plaats waar opgravingen zijn gedaan kan bekeken worden. Die is ter bescherming overdekt.

Phu Prabat Historical Park
Voor gigantische merkwaardig gevormde rotsen moet je in het eerder genoemde Phu Prabat Historical Park zijn. Eén rotssteen, genaamd Hor Nang Usa, heeft een lengte van 10 meter. Achttien kilometer verder in de bostempel Phutthabat Bua Ban bevindt zich een heiligdom uit de Djavarati periode (9e-12e eeuw). Stenen, zogeheten sema, staan in acht richtingen in een cirkel rond een heilige steen in het midden. In elke richting staan drie stenen in een rij in aflopende lengte. De steen in het midden ontbreekt.

Phimai en Phanom Rung
En dan zijn er natuurlijk nog de nodige Khmer-tempels te zien. Bekende plaatsen zijn het Phimai Historical Park en Phanom Rung. De beroemdste en meest omstreden tempel Preah Vihear is helaas gesloten voor publiek. Die staat net op Cambodjaans grondgebied maar zolang beide landen ruzie maken over het omliggende gebied, zal die wel gesloten blijven.

Ik heb maar een kleine greep gedaan uit een artikel over al het archeologisch moois in het Noordoosten. Onder de titel ‘Rediscovering ancient civilisations’ is het eenvoudig terug te vinden op de website van Bangkok Post.

Bron: Bangkok Post

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: