Praktische informatie en tips Myanmar

Ga je naar het mooie, mysterieuze Myanmar? Neem dan absoluut deze tips ter harte.

Rondreizen
Vooralsnog is begeleid rondreizen de makkelijkste optie. Niet in de laatste plaats omdat vrijwel niemand buiten de toeristenindustrie Engels spreekt. Als u een taxi neemt, zorg er dan voor dat u een kaartje van het hotel in het Myanmarees heeft.

Een auto huren zonder Myanmarees rijbewijs is onmogelijk, dus als u eigen vervoer wenst, is dat altijd een auto met chauffeur. Buiten de hoofdwegen moet u zich van het wegdek trouwens weinig voorstellen.

Er rijden vrij goede bussen naar de toeristische hotspots in het noorden, zoals Bagan en Mandalay. Voor een busreis naar Mandalay moet u ongeveer acht uur uittrekken – stukken sneller dan met de trein. Nadeeltje is wel dat de busstations in Yangon dik een half uur reizen vanuit het centrum liggen.

Sneller dan de bus is natuurlijk het vliegtuig: er zijn dagelijks comfortabele vluchten van en naar Bagan en Mandalay.

Info
De munt van Myanmar is de kyat (spreek uit: tsjat). Maar de dollar wordt ook overal geaccepteerd (er gaan ongeveer 850 kyats in een dollar). Het is dus raadzaam om veel dollarbiljetten mee te nemen. Die moeten er écht ongeschonden uitzien: we hebben meermalen meegemaakt dat een piepklein scheurtje al tot weigering leidde. Niet in de portemonnee stouwen dus, maar in een plat mapje of zo. Traveller’s cheques worden niet geaccepteerd. Er kan maar op een paar plaatsen (grote hotels en bijvoorbeeld ook het schip Road to Mandalay) met creditcard worden betaald.

Andere beperkingen zijn dat uw westerse mobiele telefoon helemaal nergens bruikbaar is. Internet is, afgezien van een paar wifi-punten, ook geen faciliteit waarop kan worden gerekend.

Namen
Myanmar is het vroegere Birma (of Burma), de naam die de Britse kolonisators aan het land gaven. Beide namen zijn afgeleid van die van het grootste volk in het land, de Bamar. Zo zijn er nog meer naamsveranderingen geweest die de oude, prekoloniale namen hebben teruggehaald: Bagan in plaats van Pagan, Yangon in plaats van Rangoon en de Irrewaddy-rivier werd weer Ayeyarwady.

Geldzaken
In Myanmar zijn geen pinautomaten. U dient dus voldoende dollars of euro’s op zak te hebben om gedurende de hele reis rond te komen. Andere munteenheden worden niet gewisseld, Thaise bahts alleen aan de grens met Thailand. Wisselen is voordeliger op de zogenaamde zwarte markt, in hotels, winkels en reisbureaus.
U kunt dit het beste meteen bij aankomst in Yangon doen. Vraag altijd naar de huidige koers, deze verandert regelmatig. Het is gunstiger in een keer een groot bedrag te wisselen. Bedenk wel dat hotels, vlieg- en treintickets en entreegelden doorgaans in dollars dienen te worden betaald. Zorg dat deze nieuw en kreukvrij zijn, anders worden ze niet geaccepteerd. Aan een creditcard heeft u weinig in Myanmar, behalve bij de tophotels in Yangon en Mandalay en aan boord van de Road To Mandalay. Travellercheques worden nergens geaccepteerd

Gezondheid
Voor Myanmar worden de volgende vaccinaties aangeraden: DTP (difterie, tetanus, polio); tyfus en geelzucht. Neem hierover contact op met de GG&GD. Malaria komt in het hele land voor. Het is dan ook raadzaam om malariapillen te gebruiken. Neem in ieder geval deet mee en draag met name ’s avonds lange broeken en shirts met lange mouwen.

Veiligheid
Myanmar is een veilig land om in te reizen. Diefstal komt bijna niet voor en de inwoners zijn vriendelijk en gastvrij. Vermijd echter vragen over politiek. Dit kan – ondanks het langzaam veranderende politieke landschap – uw gesprekspartner in gevaar brengen.
Sommige gebieden van Myanmar zijn niet toegankelijk voor buitenlanders, wegens conflicten tussen de regering en etnische minderheden, of gebrekkige infrastructuur. Ook het weer heeft invloed op de reismogelijkheden. Na de verwoestende cycloon Nargis in 2008 zijn veel binnenlandse wegen gesloten voor buitenlanders. Toegang tot de Ayeyarwady Delta en steden zoals Twante, Pathein en Chaung Tha Beach is beperkt voor toeristen. Om sommige gebieden te bereizen heeft u toestemming nodig die u ruim van tevoren moet aanvragen.

Rondreizen
Als u weinig tijd heeft, reist u binnen Myanmar het snelste per vliegtuig. De door de staat gerunde luchtvaartmaatschappij Myanmar Airways is niet de veiligste transporteur. Andere opties zijn Air Bagan, Air Mandalay en Yangon Airways. Als u kiest voor de boot, de bus, de trein, of een auto met chauffeur, ziet u meer van het land. De bus is een van de snelste, goedkoopste en meest confortabele opties.

Luxe nachtbussen met airconditioning (neem een trui mee) reizen naar de belangrijkste steden en bezienswaardigheden: Yangon, Bagan, Inle Lake en Mandalay. Het spoor en de treinen dateren uit het koloniale tijdperk. Het gaat langzaam en is duurder dan de bus. Een auto huren met chauffeur kan ook. Autoverhuurders zijn er echter niet, dit gaat via hotels en lokale reisbureaus.
Met ruim 8000 kilometer vaarwater is de boot ook een aantrekkelijke optie om Myanmar te ontdekken. De meeste veerboten worden gerund door de staat, met name de Inland Water Transport (IWT). De boten hebben hun beste jaren gehad, maar worden nog veel gebruik en bieden dan ook een leuk inkijkje in de lokale cultuur.

Boeken
Om vast in de stemming te komen bieden de volgende boeken over Myanmar een goede start:
De jaren in Birma – George Orwell
Het kristallen paleis – Amitav Ghosh
Het land van de groene geesten – Pascal Khoo Thwe
Brieven uit Birma – S.K. Aung San
Theehuis in de jungle – Minka Nijhuis
Smokkelwaar – Minka Nijhuis

Bron: Telegraaf.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: