Birma wil ‘spoorweg des doods’ heropenen

Myanmar wil de beruchte spoorweg met Thailand heropenen die beroemd is gemaakt door de film ‘Brug over de Rivier Kwaï‘, zo heeft minister van Spoorwegen Aung Min vandaag bekendgemaakt.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog liet de Japanse bezetter een 424 km lange spoorlijn aanleggen tussen Nong Pladuk ten westen van Bangkok en Thanbyuzayat ten zuiden van de Birmese haven Moulmein.

Het aanleggen van de brug zou volgens planning vijf jaar duren, maar op 25 december 1943 was de verbinding al na 16 maanden klaar. Die bouw heeft het leven gekost aan meer dan 100.000 geallieerde krijgsgevangenen en Aziatische slaven. Geallieerde bombardementen vernietigden in 1945 de spoorweg.

Birma bestudeert nu een heropening en wil de heropbouw na het regenseizoen opstarten, met internationale hulp. Er waren sinds 1992 al plannen voor een renovatie van de spoorlijn, maar die bleven in de kast liggen. Het in maart 2011 aan de macht gekomen bewind voerde al omvangrijke politieke en economische hervormingen door, waardoor het dossier nu wel eens zou kunnen afgerond worden.

De heropening zou ook een ontsluiting betekenen van het verarmde grensgebied van de Karen.

Bron: Trouw.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: