De Russen komen

 

Onlangs hoorde ik iemand zeggen niet meer naar een bepaald hotel in Jomtien te gaan omdat daar teveel Russen hun toevlucht hadden gezocht. Prompt nam hij in Pattaya zijn intrek in een hotel op Naklua waar het krioelt van de Duitsers.

Als fervente voorstander van de Europese Unie en van onze gemeenschappelijke munt de euro ben ik toch even gaan nadenken waarom die persoon iets tegen Russen heeft.

Generatiekloof
Denk dat het met leeftijd te maken heeft, want deze niet meer zo piep zijnde Joseph heeft ook de tijd van de Tweede Wereldoorlog meegemaakt en vele jaren daarna nog een afgrijselijke hekel aan Duitsers gehad. Gelukkig heb ik sinds jaren mijn agressie begraven en kijk tegenwoordig met een positief gevoel naar onze momentele generatie Oosterburen. Duitsland is de drijvende kracht achter Europa en niets dan lof over de tegenwoordige generatie en het economisch presteren.

Russen
Wellicht kun je een parallel trekken tussen Rusland en het Duitsland van vlak na de Tweede Wereldoorlog. Het communisme was jarenlang de vijand van Europa en niet te vergeten van Amerika. De oorlogen in Vietnam en Korea waren rechtstreekse aanvallen tegen het zo verguisde communistisch systeem. Rusland is inmiddels aan het veranderen, net zo als Duitsland niet meer het land is uit het einde van de dertiger jaren toen daar het gespuis aan de macht kwam met alle verschrikkingen die daaruit voortvloeiden.

Mikhail Gorbachev was de man die de eerste aanzet gaf tot grote veranderingen binnen de Russische verenigde Republiek. De woorden ‘Peristroika’ en ‘Glasnost’ die voor liberalisatie en economische veranderingen staan werden wereldbegrippen. Het neerhalen van de Berlijnse muur op 11 en 12 november 1989 gevolgd door de hereniging van Oost- en West Duitsland bracht grote veranderingen tot stand. Gorbachev ontving in 1990 de Nobel prijs voor de Vrede. De koude Oorlog tussen de grootmachten Rusland en Amerika begon langzaam te verminderen.

Olie- en gasleveranties
Rusland is een rijk land en het Westen is afhankelijk van de aanvoer van olie- en gasleveranties uit de Sovjet Unie. Het Westen ligt aan het infuus van het Russische gasbedrijf Gazprom. Vladimir Poetin heeft na de verkiezingen sinds 4 maart de touwtjes weer stevig in handen en is zich bewust van de kracht van zijn land. Of hij de juiste man is om meer toenadering tot de Westerse Wereld te bewerkstelligen valt nog te bezien.

Het nieuwe Rusland
Sinds een aantal jaren is Rusland aan het veranderen en is het gemiddelde inkomen verviervoudigd. Toegegeven er bestaat een corrupte toplaag en er zijn onnoemelijk rijke mensen die veelal middels criminele activiteiten hun geld hebben verworven. Een citaat uit Elsevier van maart 2012 onder de kop ‘Rovers uit het Oosten’ citerend: “ De grootste misdaadsyndicaten, zoals de Sointsevkaja en Izmajlovkaja bratva uit Moskou en de Tambovska-groep uit Sint-Petersburg, zijn de wereld van de kleine misdaad allang ontstegen. Ze controleren delen van de lucratieve Russische olie- en gasindustrie en investeren grote sommen zwart geld in legale ondernemingen, ook in het Westen.”

In Rusland, met een bevolking van 138 miljoen, is inmiddels een grote middenklasse ontstaan die nu gelukkig in staat is om de blik over de grens te verruimen. Thailand is daar een goed voorbeeld van en vele duizenden Russen hebben inmiddels het land ontdekt. Russische touroperators varen er wel bij en vele hotels, met name in Pattaya eveneens. Is de Russische toerist nu zoveel anders dan de Duitse, Scandinavische, Engelse of Nederlandse? Naar mijn mening heeft het weinig met het land van herkomst te maken, maar meer met innerlijke beschaving. In het algemeen gesproken zijn de Russen geen lawaaischoppers en valt op hun gedrag weinig of niets aan te merken. Uitzonderingen bevestigen altijd de regel, maar dat geldt voor alle nationaliteiten.

Laten we blij zijn dat in het tegenwoordige Rusland mensen kunnen reizen en na zoveel jaren nu in aanraking kunnen komen met de Westerse Wereld. Het zal voor ons allen verhelderend werken. Hoe mooi ook men het communisme ooit wilde voorstellen, het werkt gewoon niet en daar komen ze in Moskou langzamerhand ook achter. Het land heeft vele grote mensen voortgebracht en het is goed dat we elkaar, al is het maar tijdens een vakantie in Thailand, iets beter leren kennen. Zij zullen bemerken dat wij Westerse kapitalisten ook gewone mensen zijn die moeten rekenen en evenmin over een dikgevulde portemonnee beschikken en wij komen tot de conclusie dat Russen beslist geen gevaarlijke mensen zijn. Kaf tussen het koren tref je in alle landen aan. Ook in Thailand, Nederland en Rusland. De Russen zijn immers doodgewone Europeanen met een eveneens rijke historie.

Bron:  Thailandblog

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: