Geen alcohol tijdens Thais nieuwjaar

Tijdens het Thais nieuwjaar oftewel Songkran zijn zestig gebieden in Thailand alcoholvrij verklaard. Dit om geweld en seksueel wangedrag door braspartijen, waarbij de drank rijkelijk vloeit, tegen te gaan. Binnen deze zones is het verboden om alcohol te verkopen, te vervoeren of te gebruiken. “Zij zijn ingesteld in 44 provincies tijdens het Nieuwjaar, dat loopt van 13 tot 17 april,” zegt Visanu Srithawongse van het Thais Health Promotion Foundation (THPF). “Dronken feestvreugde wordt ook niet toegestaan in populaire uitgaansgebieden inBangkok.”

Het Thais Nieuwjaar is de dodelijkste tijd van het jaar in het verkeer door de vele drankgerelateerde ongevallen. In de afgelopen jaren heeft de regering campagnes gevoerd tegen drinken tijdens het rijden. Iets dat in Thailand de normaalste zaak van de wereld is. Maar de campagnes hebben wel succes. Vorig jaar waren er 3.516 verkeersongevallen waarbij 361 mensen omkwamen, het laagste dodental in jaren.
Het traditionele Songkran is bedoeld om voldoende water te vragen voor de oogst in het volgende seizoen. Jongeren gieten dan geparfumeerd water over de handen van hun ouders als teken van respect en voor het ontvangen van hun zegeningen. Maar Songkran wordt nu ook gekenmerkt door rauwe watergevechten waar feestgangers door de straten zwerven met gigantische watergeweren en vanuit pick-up trucks om water dumpen op andere automobilisten, voorbijgangers en vooral toeristen. Veel alcoholgebruik en buitensporig geweld.

“Het feest is uitgegroeid tot een gevaarlijk festival,”zei Visanu van de THPF. “Afgezien van de vele verkeersongevallen is het gedrag agressiever geworden. Er is seksuele intimidatie en er wordt gevochten. Alcohol is daarbij de belangrijke oorzaak.”

De oprichting van veilige zones begon in 2005 en heeft zich geleidelijk uitgebreid naar meer gebieden. In het noordoosten van Khon Kaen hadden meisjes en vrouwen 200 klachten wegens seksuele intimidatie ingediend vijf jaar geleden, vorig jaar waren dat er slechts twee door het instellen van de veilige zone.

In Chiang Mai zien 2000 jonge vrijwilligers erop toe dat in het oude centrum, waar vele feestvierders samenkomen, alles ordelijk verloopt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: