Eenheidsworst

Een dikke passagier werd deze week uit het Turkse vliegtuig gehaald. Hij maakte stampij, omdat hij niet in de stoel paste. Tja.

Ik kan me herinneren hoe gezellig het was bij oma Winkel op zuid (ze had een sigarenwinkeltje). Ja, die was ook lekker dik, maar dat stond gelijk aan knus en veilig. Aan de geur van vers gemalen koffie en spruitjes, en zondags familiegevoel met snoepjes, snert, jenever, kaarten en voetbal.
Er zijn steeds meer dikkerds, jonger ook, maar de verdraagzaamheid bij de medemens neemt af. Zeker in de luchtvaart. Niet zo gek als je als haringen in een ton zit en iedere vrije millimeter ertoe doet.

De Australische professor in bio-ethiek Peter Singer doet op http://www.project-syndicate.org een opmerkelijk voorstel: tel het gewicht van reiziger en bagage op en laat daarvoor betalen. Wie meer dan gemiddeld scoort betaalt een toeslag, wie eronder zit krijgt korting.

Zo’n vet-taks is al eerder door prijsvechters als Ryanair en Air Asia rondgetoeterd. Maar moet je dan ook een ruimte-belasting invoeren? Een lengte-toeslag misschien? En een extra milieuheffing?
Hoe zwaarder het vliegtuig, hoe meer brandstofverbruik, hoe meer CO2-uitstoot, hoe hoger de kosten. Die wil de vliegmaatschappij doorberekenen. Daarmee zijn de krapte-problemen aan boord echter nog niet opgelost. Vetzakken dan maar dwingen een dubbele stoel te boeken, is eens geopperd. Niet eerlijk, want sommigen kunnen niks aan hun omvang doen, bijvoorbeeld door ziekte. Gehandicapten hebben ook bijzondere rechten.
Wie afwijkt van de norm afstraffen, lijkt me achterhaald. Dat neigt naar discriminatie en vrijheidsbeperking. Dan kun je voor alles wel toeslagen verzinnen. Niemand is immers hetzelfde. Gelukkig maar.

Blijft over allemaal een beetje inschikken, adem inhouden en de rit rustig uitzitten. En God op je blote knietjes smeken dat het vliegtuig niet propvol is en je niet naast 150 kilo hoeft te zitten. Typisch een kwestie van geluk of pech.

door Paul Eldering

Bron: Telegraaf.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: