Thailand compenseert slachtoffers politiek geweld

Zo’n tweeduizend slachtoffers van politiek geweld in Thailand, onder wie lokale en buitenlandse journalisten, komen in aanmerking voor financiële compensatie van de Thaise regering. De regering heeft een budget van twee miljard bath (omgerekend ongeveer vijftig miljoen euro) beschikbaar gesteld.

Het geld gaat naar de slachtoffers van geweld in de periode van 2005 tot en met 2010 dat te maken had met de afzetting van premier Thaksin Shinawatra in 2006. De gezinnen van ongeveer honderd mensen die toen werden gedood ontvangen elk zo’n 7,5 miljoen bath (omgerekend 185 duizend euro) en tweeduizend mensen die gewond raakten krijgen ieder tot 4,5 miljoen bath (111 duizend euro).

Onder de mensen die worden gecompenseerd zijn de nabestaanden van de Japanse cameraman Hiroyuki Muramoto en van de Italiaanse fotograaf Fabio Polenghi. Zij kwamen in 2010 tijdens gewelddadig protesten om het leven. De daders werden onderdanks een regeringsonderzoek nooit opgepakt. Verscheidene buitenlandse en Thaise journalisten raakten dat jaar ernstig gewond.

Thaksin, de broer van premier Yingluck Shinawatra, werd door het leger verdreven na beschuldigingen van corruptie en gebrek aan respect voor de monarchie. Zijn vertrek veroorzaakte hevige conflicten tussen zijn voor- en tegenstanders. Die conflicten bereikten een dieptepunt met de protesten van maart tot en met mei 2010. Negentig mensen kwamen toen om het leven bij confrontaties tussen Roodhemden en ordetroepen.

Bron: buitenlandsnieuws.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: