Dierenactivist en Nederlander Edwin Wiek laat zich niet de mond snoeren

Ondanks de overvallen door Thaise overheidsdienaren op zijn opvangcentrum voor dieren in Petchaburi, gaat oprichter en directeur Edwin Wiek onverdroten voort met zijn strijd tegen de handel in bedreigde diersoorten.

Wiek bond eind januari de kat de bel aan met een open brief over de betrokkenheid van corrupte ambtenaren, politiemensen en rijke zakenlieden bij het doden van volwassen olifanten en het verhandelen van de jonge dieren. Volgens Wiek gaat het jaarlijks om 100 tot 250 kalveren, die uiteindelijk terecht komen in de door toeristen bezochte olifantenkampen in Thailand. Aanknopingspunt was de vondst van twee karkassen van volwassen dieren in Kaeng Krachan National Park bij Petchaburi. Volgens Wiek worden de jonge olifanten uiteindelijk voorzien van valse papieren, die aangeven dat het kalveren zijn van in gevangenschap gehouden olifanten. De baby’s worden gedrogeerd en mishandeld om hun wil te breken. De tussenhandelaren strijken doorgaans een winst op van 500.000 baht. Wiek verwijst het verhaal dat de oudere dieren worden gestroopt vanwege het vlees van slurf en seksuele organen naar het rijk der fabelen. Dat verhaal is volgens hem alleen de wereld in geholpen als rookgordijn om de ware toedracht van de gang van zaken te verbergen.

Wiek is de oprichter van de Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT), dat met behulp van een opvangcentrum en circa 50 vrijwilligers bedreigde dieren opvangt en verzorgt. D beschuldigende vinger die Wiek onlangs uitstak, is hem niet in dank afgenomen. Afgelopen week werd het centrum enkele keren ‘overvallen’ door ongeveer 70 overheidsdienaren, waarvan 30 gewapend en uitgerust met bivakmutsen. Zij eisten papieren van de ruim 100 dieren die in het centrum worden opgevangen. Wieks vrouw Jansaeng Sagnanork werd gearresteerd en later tegen een borgsom van 75.000 baht weer vrijgelaten. Wiek acht het een schande dat afgelopen week zelfs 100 overheidsdienaren op kwamen dagen om uiteindelijk vijf dieren mee te nemen. Dat is 20 man voor één aap, stelt Wiek. Het is niet duidelijk waar de beesten zich nu bevinden, wél dat ze in veel te kleine kooien zitten en soms bloedende wonden hebben.

Dinsdag wil Wiek in de Foreign Correspondents Club in Bangkok een boekje open doen over de overvallen op zijn centrum. Hij wil dan tevens nieuwe gegevens op tafel leggen over de stroperij en handel in olifanten.

Door Hans Bos

Bron: Thailandblog.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: