PAD THAI, FRIETJE MET VAN THAILAND

‘Huiswijn is het visitekaartje van elk restaurant’, zegt mijn vriend Stephan terwijl hij zijn gebruinde gezicht in een plechtige plooi trekt, en in het zoveelste bordje Pad Thai prikt. En hij kan het weten, want die wijsheid heeft hij van zijn vader, ooit een befaamd restaurateur die de kleine Steef regelmatig meenam op zijn strooptochten langs ’s lands proeflokalen.

Maar wijn bestellen in Thailand, daar is geen beginnen aan. Allereerst is de wijn hier loeiduur, en wat er wel op de kaart staat is overwegend duurbetaalde rommel die bij ons de onderste rekken van de supermarkt niet zou halen.

Dus daarom bestellen we, waar we ook komen een bordje Pad Thai, zeg maar het ‘frietje mèt’ van Thailand, maar dan véél lekkerder: noedels met kip, garnaal of krab die overal net even anders smaken. De een doet er dungesneden wortel bij, de ander stoeit wat met taugé, en op sommige plekken vergeten ze de pindanootjes. Maar de basis is hetzelfde. En je hoeft maar een hap te nemen om te vermoeden dat er achter die hap een wereld vol mystieke smaakmakers schuilgaat, smaakmakers die je zo een-twee-drie niet weet te ont-sluieren.

Dat is best een probleem, want de Thai laten zich maar moeilijk in de keuken kijken. Overal waar we komen probeer ik mijzelf toegang tot de keuken te verschaffen, en overal wordt zenuwachtig gegiecheld, onhandig ge- smoesd, of domweg weggekeken.

Dat zal ongetwijfeld aan mij liggen, maar het maakte er de vreugde niet minder om toen ik, uitgerekend op de plek waar we de allerlekkerste Pad Thai aten, wel mocht meekijken. We hebben er van de weeromstuit maar een filmpje van gemaakt (zoek ‘de pad thai test’ op YouTube).

Verhit een ruime plens olie in een wok, en bak er de kipfilet in, een minuut. Doe de knoflook erbij, bak nog 30 seconden, en breek het ei in de wok. Even ronddraaien, en daarna met de spatel omscheppen. Week de noedels eventjes in lauw water, en doe die ook in de wok. Doe de chilisaus en de rode peper erbij, en blijf een minuut of 2 omscheppen. Doe ook de witte kool erbij, schep nog een minuut om, en voeg tot slot de bosui toe.

Schep de noedels op een bord en garneer met de pinda’s, een halve limoen en een takje bosui. Serveer meteen, met een flesje vissaus en gedroogde chilipeper ernaast voor wie wil.

Green Wood Travel’s favourite Pad Thai restaurant is Thipsamaui op Mahachai Road!

Ingrediënten
Voor 1 à 2 personen:
100 gram kipfilet, in blokjes
4 tenen knoflook, gehakt
1 ei
hand glasnoedels (150 gram)
8 el Thaise chilisaus
1 el fijngehakte rode peper
handje witte kool, in repen
drie stronkjes bosui, in stukken
2 el ongezouten pinda’s, vermalen
halve limoen
vissaus en chilipeper
plantaardige olie

Bron: Volkskrant.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: