Amnestiewet brengt rood en geel tot kookpunt

  
Alsof het water de Thai niet tot aan de lippen staan, alsof ze op dit moment niks anders aan hun hoofd hebben, is de strijd tussen de rood- en geelhemden weer opnieuw opgelaaid. Wederom met Thaksin Shinawatra als middelpunt. Het kabinet van Yingluck zou een omstreden amnestiewet hebben aangenomen, waardoor zijn terugkeer naar Thailand mogelijk wordt.

De amnestiewet bepaalt dat iedereen die boven de zestig jaar oud is en is veroordeeld tot een gevangenisstraf van minder dan drie jaar, de komende verjaardag van de koning een ‘royal pardon’ zal krijgen.

Thaksin is 62 en hij is tot twee jaar cel veroordeeld voor machtsmisbruik en fraude. Met deze amnestieregeling komt premier Yingluck een van haar verkiezingsbeloftes na, maar volgens de geelhemden (PAD) is deze amnestiewet alleen maar gecreëerd is voor Thaksin. Ze hebben dan ook demonstraties aangekondigd.

Timing is alles. Yingluck zal verdedigen dat de wet nu wel moest worden behandeld, omdat koning Bhumibol over ruim twee weken al jarig is. Ze was zelf ook niet aanwezig tijdens de kabinetszitting waar de regeling werd goedgekeurd. Blijkbaar een ultieme poging om elke schijn van partijdigheid te vermijden.

Maar je kunt je ook afvragen of de regeling niet beter een tijdje op te schuiven. Nu lijkt het net alsof de Pheu Thai regering de watersnood gebruikt om de wet erdoor te drukken. Iedereen is immers druk bezig met waterbestrijding.

De wet moet nog goedgekeurd worden door de koning, en volgens de geelhemden zet het kabinet daarmee de majesteit onder politieke druk. Want als hij de amnestieregeling afkeurt dan heb je de poppen aan het dansen.

Vice-premier Chalerm heeft overigens ontkent dat de wet al ter goedkeuring bij Zijne Koninklijke Hoogheid ligt. Een commissie van zo’n 20 man gaat de amnestieregeling nog eens onder de loep nemen.

Overigens is het traditie dat koning Bhumibol met zijn verjaardag een bepaald aantal veroordeelden amnestie verleent.

Bron: Thailandblog.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: