Overstromingen Thailand: kosteloos annuleren niet mogelijk

Ondanks de overstromingen in Thailand geeft het calamiteitenfonds geen dekkingsbeperking af. Dit betekent dat consumenten die een pakketreis hebben geboekt, niet kosteloos kunnen annuleren.

Grote delen van Thailand worden momenteel getroffen door overstromingen. De hevigste van de afgelopen 50 jaar. Het land wordt al drie maanden geteisterd door hevige regenval. Zeker 356 mensen kwamen daarbij om het leven. Ongeveer 113.000 Thai zijn geëvacueerd en verblijven in opvangcentra.

Toeristen
Thailand is een belangrijke toeristische bestemming. Het Aziatische land is vooral een populaire bestemming voor rondreizen, backpacken en strandvakanties. Naar schatting reizen deze maand 15.000 Nederlandse toeristen naar Thailand.

Met uitzondering van Ayuttuya en Sukhothai en de buitenwijken van Bangkok kunnen toeristen nog alle kanten op. Het centrum van Bangkok is (nog) niet ondergelopen. De belangrijkste toeristische bestemming in het Noorden, Chiang Mai kent geen problemen. Hetzelfde geldt voor het toeristische zuiden. Phuket, Koh Samui en Krabi kennen geen overstromingsproblemen.

Luchthaven
De tweede luchthaven van Bangkok, Don Muang, heeft wel met wateroverlast te kampen, een aantal binnenlandse vluchten zijn geannuleerd. De grote internationale luchthaven van Thailand, Suvarnabhumi Airport, is volledig operationeel.

Annuleren niet mogelijk
Het calamiteitenfonds heeft tot nu toe geen dekkingsbeperking afgegeven voor Thailand. Hierdoor is het kosteloos annuleren van een pakketeis, bij een aangesloten touroperator, niet mogelijk. Op de website van het calamiteitenfonds staat te lezen: ‘Het Calamiteitenfonds kan alleen maar een dekkingsbeperking instellen als er ergens een natuurramp of een molestsituatie dreigt. In Thailand dreigt geen natuurramp. Die ramp voltrekt zich op dit moment al.’

Reisverzekering
Mondial Assistance, de grootste reisverzekeraar en hulpverlener ter wereld, laat weten dat er ten aanzien van je reisverzekering er niets aan de hand is. Willem Hornsveld, woordvoerder van Mondial Assistance: “In tegenstelling wat veel consumenten denken, blijft een reisverzekering normaal dekking bieden bij een situatie zoals in Thailand. Zelfs bij een negatief reisadvies of een uitkeringsvatbare situatie. Natuurlijk dien je wel de normale voorzichtigheid te betrachten en de problemen niet op te zoeken. Maar mocht jouw camera gestolen worden of je breekt een been, dan kan je gewoon een beroep doen op je reisverzekering”.

Annuleringsverzekering
“Een annuleringsverzekering biedt echter geen dekking indien een reiziger zijn vakantie naar Thailand wil annuleren in verband met de overstromingen. Een annuleringsverzekering sluit je af voor persoonlijke omstandigheden. Bijvoorbeeld als je door ziekte niet in staat bent om te reizen”, zo besluit Hornsveld.

Rechten van reizigers
Heb je een pakketreis geboekt? In de reisvoorwaarden staan je rechten en plichten. De reisorganisator moet de reis uitvoeren zoals die is geboekt en zoals je die in alle redelijkheid mag verwachten. Als voordat de reis begint al duidelijk is dat de reis niet meer kan worden uitgevoerd zoals geboekt, dan mag de reisorganisator de reis aanpassen. Je hebt als consument dan het recht die wijzigingen af te wijzen als het één of meer wezenlijke punten betreft.

Bij een terechte afwijzing betaalt de reisorganisator je de reissom terug. Als de reis zoals je die geboekt hebt wel in zijn geheel uitgevoerd kan worden, maar je wilt niet meer naar Thailand afreizen dan kan je de reis natuurlijk annuleren. Indien je annuleert dan zijn daar kosten aan verbonden. De hoogte van die kosten staan ook in de reisvoorwaarden.

Vliegticket geboekt
Mocht je uitsluitend een vliegticket hebben geboekt (samengestelde reis) dan heb je ook rechten en plichten. Zolang het veilig is om te vliegen en te landen in Thailand, zal de luchtvaartmaatschappij jou gewoon vervoeren. Kosteloos annuleren is dan niet mogelijk. Neem desnoods contact op met je luchtvaartmaatschappij om te overleggen of er alternatieven mogelijk zijn.

Bron: reisverzekeringblog.nl

Advertenties

2 responses to this post.

  1. Posted by Hiske on november 2, 2011 at 2:26 pm

    Deze heldere berichtgeving is een verademing! Ik vlieg op 28 november richting Bangkok om 3 weken rond te trekken. Word onderhand inderdaad een beetje zenuwachtig, aangezien ik alleen ga en het land niet ken.
    Zal in de aanloop jullie blog in de gaten blijven houden.

    Groet, Hiske

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: