Bangkok in spanning, wat gaat er nog komen?

De spanning in Bangkok nam vandaag toe nadat in het noorden een aantal voorsteden overstroomden door dijkdoorbraken.

Don Muang en Lak Si overstroomden vandaag door water uit het Prapa kanaal. In sommige delen steeg het water tot twee meter. Inmiddels heeft de gouverneur van Bangkok besloten de bewoners te evacueren.

Premier Yingluck Shinawatra liet weten dat de autoriteiten er alles aan doen om het water te bestrijden, het is echter een race tegen de klok. ”Het water is afkomstig uit verschillende gebieden in het Noorden maar verplaatste zich in dezelfde richting. We proberen vloedwallen te bouwen, helaas zijn overstromingen in Bangkok niet te voorkomen”, zei Yingluck tegen verslaggevers. “Aan het einde van deze week zal het opnieuw kritiek worden door hoogtij in de Golf van Thailand”, voegde ze er aan toe.

Chao Phraya
De waterstand in de Chao Phraya River nam zondag snel toe en steeg tot het hoogste waterpeil in de afgelopen zeven jaar. Een aantal kleine overstromingen nabij de oever zorgde voor lichte paniek. Ongeveer 1.200 mensen in de sloppenwijken langs de rivier werd geadviseerd om te verhuizen naar hoger gelegen gebieden.

Geruchten
Op sociale media zoals Twitter en Facebook verschenen geruchten dat komende nacht Bangkok centrum zou overstromen. Een woordvoerder van het crisiscentrum benadrukte dat deze geruchten onzin waren. Wel zijn Vibhavadi en Phaholyothin Road overstroomd, waardoor er ongemak ontstaat, maar de regering heeft de situatie onder controle. Bangkok centrum zal vanavond niet overstromen, benadrukt de woordvoerder. Verder liet hij weten dat mensen die valse geruchten verspreiden, aangeklaagd zullen worden

Zware tol
De watersnood zal een zware tol eisen, de economie van Thailand krijgt flinke klappen. Door de overstromingen en geblokkeerde wegen zijn veel fabrieken stil komen te liggen. Zeven grote fabrieksterreinen in Pathum Thani, Nonthaburi en Ayutthaya zijn volledig overstroomd.

De economische groei kan dalen naar 2 procent in plaats van de te verwachte 4,1 procent zo liet de Thaise minister van financiën weten.

De economische schade wordt nog groter indien het leger er niet in slaagt om de industriegebieden in het noorden (Lat Krabang) en oosten (Bangchan) van Bangkok te beschermen tegen het oprukkende water. Legerchef Prayuth Chan-OCHA zei gisteren dat hij niet kon garanderen dat ze niet zouden overstromen. Het industriegebied Lat Krabang bestaat uit 254 fabrieken – waarvan 49 Japanse – in Bangchan staan 90 fabrieken. Er worden auto’s, transportmiddelen, voedingsmiddelen en elektrische apparaten geproduceerd onder andere in opdracht van Honda, Isuzu Motors en Unilever.
Bron: Thailandblog.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: