Thailand en Cambodja zijn weer vrienden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na jaren strijd lijken de betrekkingen tussen Thailand en Cambodja weer te verbeteren. Afgelopen week bezocht de Thaise premier Yingluck Shinawatra Cambodja. Vandaag was er een warm onthaal voor haar broer, de Thaise oud-premier Thaksin Shinawatra.

Burenruzie
De laatste jaren was de relatie ernstig bekoeld. In 2008 escaleerde het conflict rond de Preah Vihear tempel, die door beide landen wordt geclaimd. In 1962 oordeelde het Internationaal Gerechtshof dat de tempel op Cambodjaans grondgebied staat, een uitspraak die Thailand nooit helemaal heeft geaccepteerd.

Met enige regelmaat waren er de afgelopen jaren schermutselingen en schietpartijen tussen militairen van beide landen. Daarbij vielen circa dertig doden.

Nieuwe kansen
Nu lijkt de verhouding tussen beide landen te verbeteren. Yingluck Shinawatra werd in augustus premier van Thailand, nadat ze de politieke partij van haar broer naar de zege had geleid. Tijdens Yinglucks bezoek aan haar Cambodjaanse ambtsgenoot, spraken de twee af zich in te zetten om het grensconflict op te lossen.

Pesten
Thaksin werd in 2006 door een coup afgezet en ontvluchtte Thailand in 2008 om een rechtszaak over corruptie te ontlopen. Hij werd in afwezigheid veroordeeld tot twee jaar celstraf voor corruptie.

De Cambodjaanse premier Hun Sen bleef Thaksin steunen. In 2009 werd hij zelfs aangesteld als adviseur van de Cambodjaanse regering. Thaksin nam direct weer ontslag, maar door de steun voor de veroordeelde oud-premier bekoelde de relatie met de toenmalige Thaise regering.

Bron: NOS.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: