(Pro-)Thaksin terug aan de macht


HISTORY in the making! luidde de kop van het voorpaginanieuws in de Bangkok Post nadat de uitslag van de verkiezingen van 3 juli j.l. grotendeels bekend was. De Phuea Thai Partij, gelieerd met de in ballingschap levende ex-premier Thaksin Shinawatra, had een monsteroverwinning behaald. Lijsttrekker Yingluck Shinawatra, een jongere zus van Thaksin, zal daarmee zo goed als zeker Thailands eerste vrouwelijke premier worden.

Opmerkelijk was de enorme marge waarmee de Phuea Thai zegevierde in het Noorden en het Noordoosten. In het Upper North (de negen meest noordelijke provincies van de streek) veroverde de partij op één na alle te behalen 36 zetels. Zelfs een kandidaat van een andere partij in het kiesdistrict van Mae Ai in Chiang Mai die razend populair is dankzij zijn werk op het gebied van de rurale gezondheidszorg, moest het onderspit delven tegen een Phuea Thai-kandidaat. Alleen in de dun bevolkte provincie Mae Hong Son, goed voor slechts één zetel, won de kandidaat van de Democraten, een man die met zijn glimlach van kachelglans kennelijk onweerstaanbaar was.

Het duurt nog even voordat Yingluck officieel groen licht krijgt voor het formeren van een regering en officieel Thailands nieuwe premier wordt. In sommige kiesdistricten waren kandidaten wegens onregelmatigheden (meestal het kopen van stemmen) tegen een rode of gele kaart opgelopen en daar moesten de kiesgerechtigden twee weken later, op 17 juli, opnieuw naar de stembus. Maar verschuivingen bracht dit niet teweeg.

Hoewel de Phuea Thai meer dan de helft van alle zetels behaalde, zal de partij met een paar kleinere partijen in zee gaan om comfortabel te kunnen regeren. Alle klieken binnen de grote Phuea Thai Partij en de kleinere coalitiepartners zijn achter de schermen al druk in de weer om invloedrijke posten in het cabinet op te eisen. De in de politiek compleet onervaren Yingluck zal het moeilijk krijgen het iedereen naar zijn zin te maken. Ze is vrijwel volledig afhankelijk van adviseurs. Aan de andere kant moet ze tonen zelfstandig te kunnen beslissen en natuurlijk helemaal vermijden het beeld te wekken een marionet te zijn van haar grote broer.

Velen zijn niet gelukkig met de Phuea Thai aan het roer, met name de top van het leger niet en een belangrijke ‘invloed’ op de achtergrond, die je in Thailand beter niet bij naam kunt noemen.

Vóór de verkiezingen had de opperbevelhebber van het leger, Prayuth Chan-ocha, het volk nog opgeroepen op de goede politici te stemmen en niet ‘zoals de vorige keer’ (toen een pro-Thaksin Partij eveneens een grote overwinning behaalde) op de slechte. Oftewel: stem niet op de Phuea Thai. Toen duidelijk werd dat de Phuea Thai overtuigend zou winnen en waarnemers steeds vaker de vrees uitspraken dat het leger bij een overwinning van de partij zou ingrijpen, liet de opperbevelhebber weten de uitslag te zullen respecteren en zeker geen coup te zullen plegen. Maar er zijn andere methoden om een regering ten val te brengen.

Dat bleek ruim twee jaar geleden toen premier Samak Sundaravej van de People Power Partij, de eerste opvolger van Thaksins illegaal verklaarde en ontbonden Thai Rak Thai Partij, werd gedwongen als premier af te treden — onder meer omdat hij ‘onwettelijk’ in een kookprogramma op de televisie was opgetreden. Toen Samak werd opgevolgd door een zwager van Thaksin gingen de ‘geelhemden’ massaal de straat op. Hun demonstraties cumileerden in de bezetting van Bangkoks luchthavens, zonder dat het leger daar een vinger voor stak — en kort daarop nam de oppositie het roer over en werd Democraat Abhisit Vejjajiva de nieuwe premier.

Mocht het nieuwe bewind door coup, trucjes met de wetgeving of buitenparlementaire acties ondermijnd worden, dan zal een krachtige reactie van de roodhemden, de militante aanhang van Thaksin, zeker niet uitblijven. Laten we dus hopen dat de tegenstanders van de Phuea Thai de overwinning respecteren. Maar het nieuwe bewind moet niet in de fouten van Thaksin vervallen: tegenstanders de mond snoeren, extreem nepotisme, gewelddadigheid en zo’n machtshonger dat het lang gevestigde instituties (hoe je daar ook over denkt) in de haren vliegt.

Gratie voor Thaksin, zoals velen binnen de Phuea Thai nastreven, lijkt me voorlopig niet op zijn plaats. Bij Thaksins terugkeer naar Thailand is de knuppel zeker in het hoenderhok.

Bron: http://www.sjonhauser.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: