Bloeiende teak langs de rijstvelden

Ondertussen ploegt de boer gewoon door. Overal worden de velden nog steeds klaargemaakt om met rijst te beplanten. Noord-Thailand is nu op zijn mooist. De dalen zijn lapjesdekens van de talloze schakeringen groen van de zaaibedden en net beplante velden met daartussen de velden die net geploegd en geëgd zijn waarop een laagje water staat en die schitteren als de stukjes spiegelglas waarmee tempels worden gedecoreerd. In de verte rijzen de bergen, dit jaargetijde meestal getooid met grimmige, donkere regenwolken. Laag op de berghellingen, tussen beemd en veld en langs de wegen staan de teakbomen volop in bloei. Hun kruinen lijken met een roomkleurig schuim bedekt: de enorme ragebollen van minuscule witte bloempjes die zich na de bestuiving rap tot lichtgroene vruchtjes ontwikkelen.

Rijst is niet weg te denken uit Thailand, een van ‘s werelds grote rijstschuren. Het verbouwen van rijst zit de Thais in het bloed. In een insciptie uit het oude Sukhothai wordt de ‘rijst in de velden’ al lovend genoemd (de authenticiteit van de gebeitelde tekst is weliswaar omstreden). Reisschrijvers die honderd jaar geleden door Thailand trokken konden over van alles en nog wat klagen en soms stelden ze dat de Thais tot weinig goeds in staat waren. Maar allen gaven ruiterlijk toe dat ze gedreven rijsttelers zijn.

De verschillende fasen van de rijstbouw worden uit de doeken gedaan in het artikel: Rijstbouw.
Teak, dat een sleutelrol in de geschiedenis van Noord-Thailand speelde, komt aan de orde in de verhalen: Teak en Grootste teakbomen.klik hier voor meer info

Bron: http://www.sjonhauser.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: