Sociale media gevaarlijk op reis

Niet alleen gebruiken we Facebook en Twitter om te laten weten op welk festival we helemaal uit ons dak gaan of dat we gewoon thuis op de bank hangen; ook laten we vrienden en familie graag weten wanneer we op vakantie gaan en hoe lang. Maar is dat nou wel zo veilig? Na de rouwadvertenties hebben inbrekers de sociale media ontdekt om tijdens de vakantie hun slag te slaan.

‘Het is hier fantastisch!’
We willen niet alleen in het dagelijks leven contact houden met familie en vrienden, ook op vakantie. Moest je je vroeger bij thuiskomst van je vrienden nog door honderden foto’s heen ploeteren, tegenwoordig zie je al tijdens de vakantie hoe geweldig het is in Verweggistan. En bij sommige vrienden lijkt het zelfs of je meer van ze hoort tíjdens hun vakantie dan wanneer ze thuis zijn. Je kunt bijna niet meer op wereldreis zonder een weblog bij te houden en ook daarvoor hoef je niet meer naarstig op zoek naar het dichtstbijzijnde internetcafé. Op elke hoek van je vakantiedorp is een hotspot te vinden en zo is internet op vakantie al net zo toegankelijk geworden als de plaatselijke discotheek.

Laptop mee
Onderzoek van Multiscope wijst zelfs uit dat 40% van de Nederlanders alleen een accomodatie kiest als daar wi-fi beschikbaar is. Van de ondervraagden zegt 64% op vakantie weleens online te gaan. Meer dan de helft gebruikt daarvoor de eigen laptop en ruim eenderde hun mobiele telefoon. Het is allang niet meer vreemd om op een terrasje aan de kust van Kreta toeristen te zien staren op hun beeldschermpje. Op de vraag wat men op internet doet, staan het lezen van de privémail en het checken van de weersvoorspelling bovenaan.

Laat de virtuele deur niet openstaan
Maar niet alleen de mail wordt gecheckt. Van de mensen die actief zijn op sociale netwerken geeft 70% aan dat ze op vakantie gewoon doorgaan met Hyven, Facebooken en Twitteren. Slechts een minderheid heeft daar geen behoefte aan, of wil aan de buitenwereld gewoon niet kenbaar maken dat ze voor langere tijd van huis zijn. En deze laatste groep heeft het goed begrepen. Want stel je voor, je buren gaan op vakantie en vragen jou de brievenbus te legen. De lichtschakelaar hebben ze zo ingesteld dat ’s avonds het licht aangaat. Deuren en ramen hebben ze extra beveiligd tegen inbrekers. Maar tot je grote verbazing laten ze bij vertrek de achterdeur wagenwijd openstaan. Stom? Toch is dit wat heel wat Twitter-, Hyves- en Facebookgebruikers eigenlijk doen. Een slimme inbreker zoekt op ‘vakantie’, ‘koffers pakken’ of ‘goede reis’, koppelt deze informatie aan de gegevens die je op bijvoorbeeld Foursquare, het netwerk waar je aan kunt geven waar je bent, achterlaat of zoekt op Flickr of je foto’s van je huis op je profiel hebt staan en of daar automatisch de locatie aan gekoppeld is. Et voila! De deur staat wagenwijd voor hem open.

Leuk dus hoor, al die sociale netwerken. Maar denk er bij je volgende vakantie wel aan wie je allemaal laat weten waar je uithangt. Of neem een goede waakhond.

Bron: Columbus magazine

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: