Waar zijn alle Thaise mannen gebleven?

Wie zijn ogen in Thailand goed de kost geeft, komt in shopping malls en op kantoren over het algemeen louter vrouwen tegen. Dat is een fundamentele verandering in twintig jaar. Wat is er met die mannen gebeurd? In de Bangkok Post probeert Sethaput Suthiwart-Narueput, chef-econoom bij de Siam Commercial Bank daar een verklaring voor te vinden.

Onlangs meldde iemand op dit blog dat Thailand een gigantisch vrouwenoverschot had. Het zou de neiging van Thaise vrouwen verklaren om met een buitenlander te trouwen. Dat is volgens de statistische gegevens niet juist. Het gaat in Thailand om een verhouding van 50,5 vrouwen tot 49,5 mannen. Dat wil zeggen: een vrijwel evenwichtige opbouw. De vrouwen zijn echter sterk oververtegenwoordigd in de kringen van jonge, hoog opgeleide en gekwalificeerde professionals. Er lopen in Thailand gewoon meer gekwalificeerde vrouwen rond dan mannen.

Als we kijken naar de tien belangrijkste faculteiten op de tien Thaise universiteiten waar het moeilijk is om binnen te komen, hadden alleen accounting en vrije kunsten in 1974 meer vrouwen dan mannen binnen de muren. In 2004 telde echter alleen de technische faculteiten meer mannen dan vrouwen. In 1974 was de verhouding daar 99 mannen tegen één vrouw, in 2004 was dat al 75 tegen 25. Ook uit eigen waarneming is me het grote aantal vrouwelijke studenten op de universiteiten opgevallen.

En het ziet er naar uit dat de vrouwen het in Thailand nog meer voor het zeggen krijgen. Over tien jaar is de verhouding mannen tegenover vrouwen gedaald tot 49 tegen 51. Dat wil zeggen dat in dit land dan 1,5 miljoen meer vrouwen rondlopen dan mannen. Voor alle duidelijkheid: de meesten zijn dan boven de zestig. Als er één punt is waarop mannen meer geschoold zijn dan vrouwen, dan is het sneller de pijp uit gaan…

Tussen 1994 en 2007 is het aantal werkende vrouwen van 30 tot en met 50 jaar met zes procent gestegen. Hun arbeidsparticipatie zal nog verder toenemen. Dat levert dus steeds meer vrouwelijke bazen en chefs op, zowel in de particuliere sector als bij de overheid. Vrouwen zijn er nog lang niet in geslaagd om in overgrote mate de bovenste echelons te bereiken, al is hun aantal in topfuncties bij de overheid gegroeid van 5 procent in 1995 tot ruim 20 procent nu. En in het Thaise parlement is hun aandeel gestegen van meer dan 3 procent in 1990 tot 13 procent in 2010. Ook zonder wetgeving zal hun aandeel naar verwachting verder stijgen. Er is gewoonweg geen alternatief.

De vraag luidde: waar zijn alle mannen gebleven? Die blijven hangen in enkele beroepen die vrijwel uitsluitend bestemd blijven voor het mannelijk geslacht (uitzonderingen bevestigen de regel). Dan gaat het om taxichauffeurs, bromfiets-boodschappers en bewakers. Sethaput Suthiwart stelt voor deze beroepen wettelijk voor mannen te reserveren omdat toch iemand die toekomstige vrouwelijke artsen, advocaten en andere beroepsbeoefenaren moet rondrijden en hun pakjes bezorgen.

Door: Hans Bos

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: