Verkiezingszege Yingluck kan rust brengen

Een definitieve uitslag is er nog niet, maar het lijkt er sterk op dat Yingluck Shinawatra de verkiezingen in Thailand met afstand heeft gewonnen. Voor de verkiezingen was er grote angst dat de uitslag Thailand opnieuw in chaos zou storten.

Maar nu het erop lijkt dat er een duidelijke uitslag is in het voordeel van Yingluck, is die kans een stuk kleiner. Yingluck is de zus van voormalig premier Thaksin, die in ballingschap in Dubai woont.

Berusting
“Iedereen berust in deze uitslag. De vrees is alleen dat oud-premier Thaksin nu direct weer terug wil keren naar Thailand. Dat zou niet slim zijn, daar moet eerst tijd overheen gaan.” Zegt Ernst Otto Smit, een Nederlander die al jaren als toeristenbegeleider werkt in Thailand.

Voormalig premier Thaksin werd in 2006 afgezet na een militaire coup. Hij werd ook nog eens veroordeeld voor machtsmisbruik. “Thaksin heeft enorme sommen geld weg gesjoemeld. Dat wordt ‘m nog steeds kwalijk genomen door de elite,” zegt Luuk Knippenberg van de Radboud Universiteit Nijmegen. Yingluck zou haar broer snel terug willen halen naar Thailand. “Maar hem nu zomaar amnestie geven zou slecht vallen,” volgens Knippenberg.

Demonstraties
Thailand werd de laatste jaren regelmatig lamgelegd door demonstranten. Vorig jaar nog bezetten aanhangers van Thaksin, zogenaamde ‘roodhemden’ twee maanden lang de straten van Bangkok. Ze waren kwaad, omdat de huidige premier Abhisit naar hun idee onterecht op zijn post zat.

Na de verkiezingen van vandaag komt de macht dus weer in het rode kamp te liggen. “Het gevaar is nu dat Yingluck overmoedig wordt door de grote verkiezingsoverwinning,” zegt Knippenberg. Als Yingluck te snel maatregelen doorvoert die bij de armen populair zijn, dan zouden haar tegenstanders het land opnieuw plat kunnen leggen.

Thaksin
Één van die populaire maatregelen is het terughalen van Thaksin naar Thailand. De steenrijke Thaksin heeft enorme sommen geld geïnvesteerd in de campagne van zijn zus. Met de bedoeling om uiteindelijk amnestie te krijgen. Zowel Smit als Knippenberg zij het erover eens dat dat op den duur ook wel kan. Smit: “Thais hebben een heel kort geheugen en zijn heel vergevingsgezind. Een heleboel mensen zullen het nu niet met een terugkeer eens zijn, maar over een jaar is het wel mogelijk.”

Het is nu aan Yingluck om te gaan samenwerken met het leger. Die stonden altijd achter de huidige premier Abhisit, maar Yingluck kan ze overtuigen. “Het leger wil rust. Zolang Yingluck die kan bewaren is voor het leger alles goed,” zegt Smit.

Volgens Knippenberg is het moeilijk in te schatten wat er gaat gebeuren. “Yingluck is politiek onervaren en wordt gestuurd door machtige mannen uit haar omgeving. Zij hebben straks de echte macht in handen.”

Bron: NOS.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: