Nieuwe tijgerpopulatie ontdekt in Thaise jungle

In het Thaise Nationale Park Thap Lan hebben wetenschappers een groep tijgers ontdekt. Deze ontdekking kwam als een aangename verrassing; experts waren ervan overtuigd dat de tijgers uit het park verdwenen waren.

Lokale bewoners beweerden al langer dat er tijgers door het gebied zwierven. Verborgen camera’s bewijzen hun gelijk. Wetenschappers hebben nu de helft van het park onderzocht en hebben al acht tijgers geïdentificeerd. De wetenschappers hebben goede hoop dat dat aantal nog verder zal toenemen.

‘Ik ben heel blij dat dit onze verwachtingen overtreft’, zegt de toezichthouder van het park Tyawin Meesat tegen de Guardian, ‘Er zijn gebieden dieper in het park waar we nog geen verborgen camera’s hebben geplaatst. Gezien de resultaten tot nu toe, zouden er tussen de twintig tot vijftig tijgers kunnen zitten.’

Bedreigd
Dat is goed nieuws voor de tijgers, een ernstig bedreigde diersoort. Er zijn er in het wild nog maar zo’n 3.200 over. En er zijn vorig jaar op een tijgerconferentie in Moskou plannen aangenomen om het aantal wilde tijgers te laten verdubbelen. Daar werd toen zo’n 250 miljoen euro voor toegezegd.

Slecht nieuws
Maar slecht nieuws is er ook. Op de verborgen camera’s werden namelijk ook – naast beren, luipaarden en apen – gewapende stropers vastgelegd. De stropers vormen een groot probleem voor Thailand. Dode tijgers leveren op Aziatische zwarte markten bakken met geld op, terwijl de boetes voor illegaal stropen laag zijn.

Bovendien: de rangers die de nationale parken moeten bewaken, krijgen relatief weinig betaald. En dat terwijl hun werk niet zonder gevaar is; gewapende stropers zijn nietsontziend in hun winstbejag. In het verleden zijn er al rangers overleden na schietpartijen met gewapende stropersbendes.

Bron: Volkskrant.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: