Kleermakers in Thailand

In alle grote steden van Thailand tref je ze aan; de kleermakers die staande voor de deur van hun zaak klanten naar binnen trachten te manoeuvreren.

Opvallend veel van hen zijn van Indiase komaf en kleermakerszaken tref je in Thailand in ongekende aantallen aan. De onderlinge concurrentie is moordend en de wervende advertentieslogans liegen er niet om.

Designers Collection, Tailor made clothes ready in 10 hours, Highly recommended, Special offer, Free pick up service, Best tailor of the year. Latest styles from Armani, Versace, Boss, Valentino en ga het rijtje grootheden uit de modewereld maar verder af. Wandelend door de straten van de metropool Bangkok zul je om de haverklap worden aangeklampt door lieden die de meest aantrekkelijke aanbiedingen voor jou in petto hebben.

Prijzen
De meest krankzinnige aanbiedingen tref je in de etalages en in de diverse gratis verspreide, rijkelijk met advertenties gevulde tijdschriften aan. Wat te denken van 3 kostuums, 3 extra pantalons, 3 hemden, 3 zijden stropdassen en op de koop toe nog een jurk voor je vrouw of vriendin. En als je haar een heel klein beetje wilt verwennen dan kun je jouw 3 pantalons vervangen door 3 rokken. En laten we eerlijk zijn sinds enige jaren is de stropdas bij ons mannen toch een beetje uit de gratie geraakt. Wat let je om die te vervangen door 3 zijden shawls. Het kost je de kop niet, want voor de geadverteerde prijs van slechts 105 US Dollar, oftewel ongeveer 80, jawel tachtig, euro is het hele genoemde spul van jouw.

Bewust gebruik ik hier het woord ‘spul’, want ieder weldenkend mens zal hierbij toch zijn of haar wenkbrauwen fronsen en met de nodige argwaan een dergelijke aanbieding bekijken. Om het allemaal een beetje geloofwaardig te laten lijken staat in de advertentie nog een embleem met de woorden ‘Tailor of the year award’ en om het helemaal echt te doen lijken een foto van twee heren met daarbij de tekst ‘An Award Winning Tailor’. Welke zaak die onderscheiding heeft verdiend heeft men gemakshalve in de advertentie achterwege gelaten en ‘Tailor of the year Award’ zegt uiteraard ook totaal niets. En als je even naar het telefoonnummer uit de advertentie belt komen ze je ook nog gratis ophalen.

Enkele tips
Heel veel zaken maken zelf niets en doen alsof. Ze nemen de maat verkopen een stofsoort en besteden de spullen uit aan naaiateliers. Een echte kleermaker zal trots zijn atelier durven tonen. Bekijk de kostuums in de etalage en in de winkel goed en let op de afwerking en de gebruikte stoffen. Sommige kleermakers schermen graag met Cashmere en stoffen die zogenaamd uit Engeland of Italië afkomstig zijn. Let op de voering en afwerking van zakken, revers en met name de inzet van de mouwen aan de schouders.

Neem de tijd en besef dat tussentijds passen noodzakelijk is voor een goedzittend kostuum. Een gezond wantrouwen ten opzichte van kleermakers die met exorbitant lage prijzen schermen is geboden. De kwaliteitsverschillen tussen kleermakers onderling zijn enorm. En let wel, ook in Thailand gaat slechts de zon voor niemendal op.

Bron: Thailandblog.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: