Preah Vihear al decennia bron van conflict

Opnieuw wordt op de grens tussen Cambodja en Thailand gevochten. En weer is de inzet van de strijd het eeuwenoude tempelcomplex Preah Vihear. Enkele feiten over het complex.

OORSPRONG: De hindoetempel Preah Vihear werd in de elfde en twaalfde eeuw gebouwd. Dat gebeurde in opdracht van de Cambodjaanse Koning Suryavarman I, tijdens het zeshonderd jaar durende keizerrijk van Khmer. De aan de godin Shiva gewijde tempel bestaat uit meerdere heiligdommen, die via trappen en wandelgangen met elkaar verbonden zijn. Het complex ligt aan het einde van een plateau en is ongeveer 800 meter lang. Thailand noemt de tempel Khao Phra Viharn.

GRENSDISPUUT: Thailand en Cambodja ruziën al ruim een eeuw over het eigendom van de tempel, die op een stuk land van 4,6 vierkante kilometer ligt. Van tijd tot tijd leidt dat tot botsingen. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag wees Preah Vihear in 1962 toe aan Cambodja. Veel Thai menen dat het besluit gebaseerd was op onjuiste landkaarten, die de Fransen aan het begin van de twintigste eeuw maakten. Thailand eiste veel rond de tempel gelegen grond op, waardoor het complex vanuit Cambodja alleen via een steile helling te bereiken is. Thailand heeft de meest toegankelijke ingang.

ERFGOED: Preah Vihear staat sinds 2008 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Volgens de VN is de tempel uitzonderlijk gelegen. Daarnaast staat het complex bekend om de zeldzame architectuur, waaronder de prachtig uitgehouwen stenen ornamenten. Door de afgelegen ligging is de tempel door de eeuwen heen goed bewaard gebleven.

TOERISME: Cambodja en Thailand hopen beide dat het tempelcomplex een toeristische trekpleister zal worden. Cambodjalegde daarom al een nieuwe weg aan, die het overigens ook makkelijker maakt om militairen naar het strategisch gelegen complex te sturen.

Bron: Refdag.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: