Veel onrust over voorgenomen repatriëring Karenvluchtelingen

Er mogen geen Birmese vluchtelingen de grens overgezet worden zonder een volledige militaire terugtrekking in het grensgebied, een staakt-het-vuren en een grote opruimactie van de vele landmijnen die in het oosten van Birma het gebied onveilig maken. Dat zeggen diverse mensenrechtenorganisaties in Thailand. De datum van de voorgenomen repatriëring van zo’n 140.000 Birmese vluchtelingen uit kampen langs de Thais-Birmese grens naar Oost-Birma is nog niet vastgesteld.

NGO bronnen zeggen dat Thailand de vluchtelingen terug wil sturen als zij repatriëring als de enige oplossing ziet. Dit zal echter plaatsvinden na verloop van tijd, aldus verschillende waarnemers. Ondanks internationale protesten heeft Thailand in 2009 meer dan 4.000 Hmongvluchtelingen gerepatrieerd naar Laos, waar de etnische minderheid vervolgd wordt. De aankondiging om de vluchtelingen terug te sturen, van wie de meeste etnische Karen zijn, kwam nadat Birma een nieuwe burgerregering installeerde op 30 maart en daarmee officieel de eerdere regerende militaire junta ontbond. Verschillende waarnemers zeggen velen in Thailand de vluchtelingen zien als een last en het volgens de autoriteiten nu een goed moment is hen naar huis te sturen nu er een nieuwe regering aan de macht is in Birma.

Waarnemers, activisten en de mensenrechtenorganisaties hebben ernstige twijfels over de mogelijke repatriëring, zeggende: het is nu niet de tijd voor de vluchtelingen om naar huis gaan wegens de voortdurende gewapende conflicten en schendingen van de mensenrechten die nog steeds dagelijks plaatsvinden in Oost-Birma. De VN-Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen vindt dat uitzettting vrijwillig moet plaatsvinden en worden uitgevoerd op een veilige en waardige manier. Het Thailand Burma Border Consortium (TBBC) die verantwoordelijk is voor de distributie van voedsel en het beheer van de voedselvoorraden, vindt ook dat het te vroeg is om de vluchtelingen naar huis te sturen. Adjunct-directeur Sally Thompson van de TBBC: “Het is onmogelijk om mensen te laten terugkeren naar instabiele gebieden. De conflicten zullen mensen dwingen om weer terug te keren naar Thailand, zelfs nadat ze zijn teruggestuurd naar Birma.”

De burgeroorlog in het oosten van Birma tussen de Karenrebellen en het Birmese regeringsleger duurt nu al meer dan 60 jaar, en het is onmogelijk om meer dan 140.000 mensen een veilig onderkomen te geven in Birma,” zegt ook Saw Poe Shan, directeur van de Karen Human Rights Group (KHRG) wijzend op de mensenrechtenschendingen zoals dwangarbeid, de gevechten en de landmijnen die zowel door de Birmesen als de rebellenfacties zijn geplaatst. “Als de vluchtelingen eenmaal gerepatrieerd zijn moeten er internationaal toezicht zijn op het welzijn van de vluchtelingen.”

Volgens de KHRG hebben regeringstroepen op 25 februari artillerieaanvallen uitgevoerd op dorpen in Noord-Karen Staat en moesten bewoners van 14 dorpen onder dwang hun toevlucht zoeken in de jungle. Volgens Wah Ku Shee, secretaris-generaal van de Women’s League of Burma is het nu geen geschikt moment om de vluchtelingen de grens over te zetten omdat er geen garantie is voor de veiligheid van vrouwen en kinderen, de meest kwetsbare groepen. “De Birmese regering moet haar militaire bases uit de Karen Staat terugtrekken en de landmijnen opruimen. Als aan deze voorwaarden niet is voldaan kunnen ze de vluchtelingen niet repatriëren.”

Bron: Aziatischetijger.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: