Laos begint stilletjes aan bouw omstreden dam

Laos is al stilletjes begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van de omstreden Xayaburi dam in de Mekong rivier. Dit voordat de vier zogeheten Mekonglanden bijeen zouden komen om een beslissing te nemen over de dam. De werkzaamheden werden bekritiseerd door buurland Vietnam en de VS.

De regeringen van Laos, Vietnam, Cambodja en Thailand hebben voor dinsdag een ontmoeting op de agenda staan voor de bouw van de $ 3,5 miljard dollar kostende dam die 1.260 megawatt stroom moet gaan leveren. Laos loopt echter al vooruit op het project.

De Bangkok Post meldt dat er een weg wordt aangelegd ter voorbereiding voor het werk voor de Xayaburi dam. Al meer dan 30 kilometer rijbaan naar de dam in aanbouw zou al aangelegd zijn. Sommige dorpelingen vertelden dat hen nieuwe woningen en een financiële compensatie in het vooruitzicht was gesteld.

Getuigen hadden vrachtwagens gezien met het logo van Karnchang, het Thaise bedrijf die de dam mag bouwen als het doorgaat om stroom op te wekken voor de verkoop aan Thailand, dat grote belangen heeft bij de aanleg van de waterkrachtcentrale

De Mekong River Commission, waarin de vier Mekonglanden zitting hebben, heeft aangekondigd dat het contact zou opnemen met de Laotiaanse overheid over deze kwestie. De commissie is gevestigd in de Laotiaanse hoofdstad Vientiane. “Wij zijn nooit geïnformeerd door de Laotiaanse overheid over bouwwerkzaamheden rond de Xayaburi dam. Dit is nog nooit aan de orde gesteld in een van de MRC bijeenkomsten”, aldus een woordvoerder van de Commissie, Surasak Glahan.

De bijeenkomst die morgen plaatsvindt wordt gehouden onder de paraplu van de Commissie om tot een consensus te komen over belangrijke, grensoverschrijdende kwesties. De voorgestelde dam heeft geleid tot een grote protesten van milieuorganisaties in Zuidoost-Azië en daarbuiten. Tegenstanders vrezen dat de dam andere landen aanmoedigt om nog meer dammen te bouwen op de tot nu toe vrij stromende hoofdstroom van de lagere Mekong. China heeft de bovenloop namelijk al afgedamd.

Laos, een van de armste landen van de wereld, zegt dat de inkomsten uit de dam nodig zijn voor sociale en economische ontwikkeling en beweert dat project milieuvriendelijk is. Vorige week meldde de Amerikaanse senator Jim Webb dat de dam schadelijk is voor het milieu van Zuidoost-Azië. De Virginia Democraat zei dat talrijke wetenschappelijke studies aantonen dat de constructie verwoestende ecologische, economische en sociale gevolgen heeft voor de hele Mekong subregio. De studies zeggen dat de dam de vistrek verstoort en de landbouw bedreigt zoals de rijstvelden van Vietnam. Door het vertragen van het rivierwater kruipt er zoutwater in de Mekong River Delta. Normaal houdt de Mekong die tegen door het snelstromende water. De officiële media van Vietnam zijn dan ook erg kritisch over de houding van hun communistische bondgenoot.

Bron: Aziatischetijger.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: