Bangkok; lekker eten van de straat

Wie van lekker eten houdt, moet naar Thailand. Op naar Bangkok, de moeder van alle braderieën, ’s werelds grootste open keuken. Hier draait alles om eten. Dat doen Thaise mensen de hele dag door. Vijfenveertigduizend straatstalletjes in Bangkok alleen al, wat een keus! Overal stoepkraampjes met de lekkerste gerechten.

De grootste open keuken ter wereld

Mijn nieuws uit deze vrolijk pruttelende wereldkeuken is: schuif op straat maar gerust aan onder zo’n parasol, want met die eetkarretjes is helemaal niks mis. Alles elke dag vers. Kijk wel eerst even onder de tafels. Doet de uitbater dáár de afwas in zo’n groezelig teiltje, of likken schurftige zwerfhonden de vuile borden af? Dan is het foute boel. Maar dat zie je bijna nergens.

Ooit waarschuwde Rick Brandsteder als RTL5-reisleider dat je in Thailand verschrikkelijk moet oppassen met eten op straat, vanwege de slechte hygiëne. Kletskoek, om maar in keukentermen te blijven!

Vraag de Nederlanders die in Bangkok wonen en zij zullen je verklappen dat zij elke week minstens een paar keer van zo’n stoepkarretje eten. De meeste Thaise mensen hebben thuis niet eens een keuken. Ze eten altijd buiten. De Thaise keuken is de straat, waar alom dampende wokken en knetterende barbecues kruidige rookwolken verspreiden, één groot eetfestijn.

Fietsavonturiers
Co van Kessel, die al vele tientallen jaren in Bangkok woont en hier met zijn Thaise assistente Nong toeristische fietsontdekkingstochten organiseert: „Ik eet zelf bijna altijd van de straat. Met onze fietsgroepen stoppen we ook vaak bij zo’n stoepkraampje om even wat te smikkelen. Dat hoort er gewoon bij, even een sateetje prikken of een ter plekke schoongemaakte ananas oppeuzelen. Ik kan me niet herinneren dat iemand van onze fietsklanten ziek is geworden van straateten.”

Ik ken toeristen die in risicolanden bij zo’n restaurant altijd eerst vragen of ze even naar het toilet mogen. Is het daar schoon, dan is de keuken dat ook. In de straatkeuken van Bangkok let Co liever op de nagels van de bediening, zegt hij. „Zijn die schoon, dan is het met de hygiëne in orde. En als er veel lokale mensen zitten, dan is het eten beslist goed!”

Wie neerstrijkt bij zo’n kraampje, die heeft het Thaise leven begrepen. Thaise mensen vinden dat helemaal sanoek sanarn, ’gezellig’ zouden wij zeggen, en ’onder ons’.

Af en toe grijpt het stadsbestuur even in, altijd vriendelijk en voorzichtig. Want het is niet de bedoeling dat alle stoepen van de zweterige metropool Krung Thep, zoals de Thai hun energieke hoofdstad van veertien miljoen inwoners noemen, voor passanten volledig versperd raken door de stalletjes, die het trottoir als terras in gebruik hebben. Maar Bangkok is geen Amsterdam, waar het uitsteken van een vlag voor restaurants al een boeterisico is. Bangkok is leven en vooral láten leven. Sawasdee, probeer liever te genieten, want het leven duurt maar even!

Trok Saphan Yuan
„Er zijn twee manier om te bestellen”, legt khun Soe uit bij haar eetstalletje ’Kao Kang’, dat zij runt samen met haar ome Sati in een druk steegje van de Chum Chon-buurt, hartje ChinaTown. „Je kunt verschillende gerechten bestellen en die komen dan in aparte bakjes op tafel, met een bordje rijst uiteraard. Maar de meeste klanten wijzen gewoon aan wat ze willen eten en gaan daarna zitten. Ook voor toeristen is dat het gemakkelijkst. Wij brengen de bestelling dan aan het tafeltje, op een bedje van rijst. Simpel toch?”

Soe, die eigenlijk Soepphanat Wanichchaisakul heet, want Thai houden van lange namen, doet er standaard een mooie glimlach bij zodat het meteen sanoek is. Met haar oom Sati Toh (62) nam ze het tentje twintig jaar geleden over. Ze moeten er hard voor werken – voor dag en dauw naar de dagelijkse versmarkt en open van ’s ochtend vijf tot drie uur ’s middags – maar van hun gemiddeld honderd dagelijkse eetklantjes kunnen ze goed leven. Soe’s zoon van vijftien gaat er van naar school, bij de beroemde Tempel van de Gouden Boeddha, zo vertelt ze mij trots.

Je lacht je wild om de prijzen, het kost allemaal drie keer niks. Maar Soe is dan ook de allergoedkoopste van de buurt, daarom is haar straatkeuken heel populair bij tuktukchauffeurs en bezorgers op scooters, die af en aan rijden in de smalle Trok Saphan Yuan.

Ook lotenverkoper Tawan Oma (37) met zijn grappige strohoed, die uit de noordelijke Loei-provincie naar Bangkok kwam om zijn geluk te beproeven, behoort tot de vaste clientèle, net als buurtbewoonster mevrouw Wandee Chantoeuk (70), die dol is op Soe’s traditionele viskoekjes.

„Je begrijpt dat Soe en haar oom Sati hun tentje wel kunnen sluiten als er iemand ziek zou worden van hun eten. Zulk slecht nieuws zou als een lopend vuurtje rondgaan. Dat zullen ze dus nóóit laten gebeuren”, zegt Co’s assistente Nong als we aanschuiven op zo’n plastic kruk onder een afdakje.

„Voor een halve euro kun je in Bangkok op straat prima eten”, glundert Co.

Reiswijzer
Co van Kessel organiseert zijn gerenommeerde Bangkok Fiets Tours, desgewenst met een Thaise lunch bij een straatkraamje, vanuit het Grand China Princess Hotel in hartje Chinatown. Tel. 02 688 9933. Kijk op http://www.covankessel.com

Alle inlichtingen over Thailand, bij Nederlanders veruit de populairste Aziatische bestemming, bij het Thaise verkeersbureau: http://www.thaisverkeersbureau.nl

Van de luchtvaartmaatschappijen die rechtstreeks tussen Schiphol en Bangkok vliegen, heeft China Airlines veelal de beste tarieven: www.china-airlines.nl

Hoe drukker, hoe beter
Terwijl Wouter Hazenbroek (42) als general-manager van het 4-sterren Amari Boulevard Hotel met z’n ultrapopulaire Heineken Beer Garden in het centrum van Bangkok altijd een vorkje kan meeprikken in z’n eigen hotelkeuken, eet hij geregeld buiten, bij zo’n Thais eetkarretje aan de stoeprand. Zijn voorkeur gaat uit naar Sukhumvit Soi 38, waar straatkraampjes zijn favoriete gerechten hebben, zoals sateetjes of heerlijke noedelsoep met visballetjes.

„Soms is het eten gewoon op, een teken dat het altijd vers is”, zegt Wouter, die voor straateten de regel hanteert: waar het druk is, daar is ’t goed. Doorgaans is zijn hotel met 309 luxe kamers in de levendige Sukhumvit-buurt nagenoeg vol. Wouter, die zijn hotelleriecarrière in ons land bij de Bilderberg Groep begon, gaat er in Bangkok graag op uit om te kijken wat er onder de toeristen en andere bezoekers leeft.

Zo komt hij ook graag in Took Lae Dee, een eenvoudig barrestaurant tegenover zijn hotel aan Soi 5, in een van de Foodland-supermarkten. Je eet er aan een bar, onder tl-buizen, het restaurant is 24 uur open en het is er altijd gezellig druk. „Er wordt voor je neus gekookt, het is altijd lekker en het kost haast niks. Op je beurt wachten en aanschuiven. Een echt Bangkokse belevenis!”

Wouters favoriete restaurants in Bangkok: La Gritta, Italiaans restaurant op Sukhumvit Soi 19. Le Bouchon, bistro-achtig eettentje aan Soi 2 en Nara, in het Thonglor gebouw op Sukhumvit Soi 55.

Gerechten
Wat kunnen toeristen, de farang, het beste bestellen? Wie niet te heet wil eten, prik (peper) naar eigen smaak, kan Pad Thai bestellen, verse Thaise noodles met een limoentje, of Kao Pad Kai, gebakken rijst met kip. Beetje vissaus (Nam Pla) erbij, met of zonder peper. Helemaal lekker, Arooi mak! Je kunt ook om Pad Krapraow Kaidaow vragen, een hemels gerecht: gekruid gehakt met knoflook en veel verse basilicum. Net zo verrukkelijk als de Thaise pateh-bonen schotel, Setoh. Niet te scherp, want daar is de inwendige Nederlander niet aan gewend. Som Tam is een pittig toppertje: salade van rauwe papaja met peper.

Hete gerechten zijn er volop, juist ook in de populaire straatkeuken: Kang Kiauw Wan Kai (groene kerrie met kip en koriander), Pad Pet Nor Mai (kerrie met bamboe) en Soe heeft ook altijd Pla Tu (een visgerecht), schelpdieren (Hoi Krapong) of boontjes met tahoe (Pad Pad Taohu), voor vegetariërs. Alles zo vers als maar kan en uiteraard ter plekke bereid, op straat onder de parasol.

door JOS VAN NOORD

Bron: Telegraaf.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: